Humans of Točkica – Interview tjedna – naša trenerica Iva

Povratak u Indiju je već neko vrijeme bila moja velika želja. Naime u Indiji sam završila svoj prvi tečaj za učitelja joge 2014.

IVA, ZAŠTO BAŠ PUTOVANJE U INDIJU?
Povratak u Indiju je već neko vrijeme bila moja velika želja. Naime u Indiji sam završila svoj prvi tečaj za učitelja joge 2014. Nakon toga sam nastavila otkrivati i druge dijelove Azije. No doživljaj početka mog jogijskog puta i duhovnosti je kod mene stalno prisutan te sam sa smirivanjem situacije oko Covida jedva dočekala vratiti se na sami izvor joge. To je i moj glavni razlog putovanja baš u Indiju. Pored joge i duhovnosti, toliko je toga za vidjeti u Indiji….okusiti, namirisati….ona je toliko osebujna u svakom mogućem smislu da je vrijedno vraćati joj se.

KOJA JE RAZLIKA U STAVOVIMA TE SAMOM POGLEDU NA JOGU KOD NAS I U INDIJI?
Nakon što se joga proširila na Zapad, poprimila je dosta različite forme u odnosu na izvorni oblik i dosta se iskomercijalizirala posljednjih godina, a forma obrazovanja se na globalnoj razini prilično uvjetovala američkim sustavom školovanja. No u Indiji je ipak lakše doći u doticaj s tradicijom, kvalitetom te raznovrsnijom praksom: i onom manje popularnom kod nas, usmjerenu na širi spektar dobrobiti joge. Kod nas se i dalje najviše vrednuje joga kao tjelovježba kojoj je cilj često samo vanjski rezultat. U Indiji je praksa stvar discipline te više njeguje aspekte meditativnosti i duboke koncentracije.
Zanimljivo je da, bez obzira na njenu veliku zastupljenost, i dalje većina Indijaca nema nikakvog doticaja s jogom.

KAKO JE PROŠLO PUTOVANJE I GDJE SI SVE BILA SMJEŠTENA?
Sočnost putovanja kroz Indiju najbolje „okusite“ u svim manjim tranzitima poput vožnje lokalnim busom, vlakom, rikšom ili skuterom. Ti dijelovi puta su živopisni i ono što vas najviše obogaćuje. To je iskustvo koje se utka u svaki dio vas. Posjetila sam Rishikesh, Arambol, Agondu i Gokarnu a smještaj je stvarno bio raznolik – od sobička nalik ćeliji sa zajedničkim prostorijama do raskošne sobe s privatnom kupaonicom. No tako ja volim putovati – izložiti se različitim iskustvima.

KOJE ĆEŠ DOBROBITI INDIJE PRENIJETI NA VJEŽBAČE U TOČKICI?
To je svakako pristup praksi koji mi se već zadnjih par godina mijenja, a u čemu je i ovo putovanje pomoglo – mindfulness. Vježbanje svjesnosti i prisutnosti u onome što radimo i gdje jesmo. Kao i razvijanje prisnijeg odnosa s vlastitim tijelom i duhom. Praktično, primijeniti ću i upute od raznih učitelja s kojima sam imala priliku raditi u Indiji.

ŠTO BI PORUČILA SVIMA KOJI NAMJERAVAJU IĆI U INDIJU?
Samo idite i dozvolite si doživjeti sve što još niste! Uživajte u svim njenim dijelovima. Priuštite si ajurvedski detox ili joga retreat. Ali pripazite na higijenu ruku i opskrbite se osnovnim lijekovima za primjerice temperaturu i crijevne tegobe. Sretno!